Aπό τα Graffiti στην Street Art

Πως ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για την τέχνη του Γκράφιτι;

Όλα ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία, από το γυμνάσιο, πριν από 25 χρόνια. Οι πρώτες επιρροές ήρθαν μέσα από την μαύρη μουσική (hip-hop, funky, soul) και τις αμερικάνικες ταινίες του’80 και του ’90.

Τι εκφράζεις μέσα από την τέχνη σου και τι ακριβώς είναι τα γκράφιτι;

Το γκράφιτι στην ουσία είναι γράφω τ’ όνομά μου, σηματοδοτώ την περιοχή μου, την ταγκάρω. Είναι ένας τρόπος να κάνεις αισθητή την παρουσία σου, την ύπαρξή σου. Μία ανάγκη να φωνάξει ο νέος πως υπάρχει κι αυτός . Γράφεις το όνομά σου, ξεκινάς από το περίγραμμα, το γέμισμα της γραμματοσειράς  και από εκεί και πέρα διαμορφώνεις ένα σχέδιο. Τα γράμματα ακόμα και τα χρώματα υποδηλώνουν τον χαρακτήρα του καλλιτέχνη.

Ισχύει η φήμη που θέλει τους περιθωριακούς  να ασχολούνται με το γκράφιτι και να καταστρέφουν δημόσιες περιουσίες;

Το γκράφιτι το έχουμε συνυφασμένο με τις φτωχογειτονιές της Αμερικής. Στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ έτσι. Αποτελούσε πάντα μία νεανική έκφραση, μέσω μίας Τέχνης που δεν διδασκόταν στα σχολεία και ερχόταν αντιμέτωπη με το κατεστημένο. Ένας τοίχος που τον βάφεις και μπορείς να τον ξαναβάψεις, δεν επηρεάζει την ζωή κανενός. Μπορούν περισσότερο να μας ενοχλούν οι τεράστιες διαφημίσεις στους δρόμους ή οι αντί-αισθητικές επιγραφές.

Θεωρείς ότι η Τέχνη σου αποτελεί πηγή έμπνευσης  για τους νέους;

Το κομμάτι του παράνομου γκράφιτι, σε νεαρή ηλικία, εξιτάρει τους νέους. Οι πιτσιρικάδες, οι toys, βγαίνουν το βράδυ και προσπαθούν να εκφραστούν.  Οι γκαλερί, οι πινακοθήκες είναι κάτι πιο στατικό. Η διαδικασία όλη (η ομάδα, οι τσίλιες, τα χρώματα, ο τοίχος) του bombing ανεβάζει την αδρεναλίνη. Την επομένη, το έργο το βλέπουν όλοι, το θαυμάζουν, και όχι μόνο αυτό αλλά και το θάρρος των νεαρών να αντιμετωπίσουν μία πιθανή αντίδραση της αστυνομίας.

Έχει εξελιχθεί η Τέχνη του γκράφιτι;

Τα γκράφιτις είναι καθαρά μία νεανική έκφραση και δημιουργία. Οι περισσότεροι από τους γκραφιτάδες συνέχισαν στην Καλών Τεχνών και μέσα από εκεί εξέλιξαν την Τέχνη προσθέτοντας κι άλλες τεχνικές και υλικά, δημιουργώντας μεγάλες τοιχογραφίες και αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως street art. Όλοι εξελισσόμαστε και επηρεαζόμαστε από τα κινήματα του εξωτερικού, παρακολουθούμε εκθέσεις και φεστιβάλ. Ίσως είναι ένας τρόπος να τραβήξουμε την νέα γενιά στον δρόμο, μακριά από υπολογιστές και να τους βοηθήσουμε να εκφραστούν μέσα από την ζωγραφική.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

el
Send this to a friend