“Η Τέχνη είναι η ουσία της ζωής”. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ Δικηγόρος

Από πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για την Τέχνη;

Το ενδιαφέρον για την Τέχνη ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Είναι πρωτογενής ανθρώπινη λειτουργία η ζωγραφική. Είναι έκφραση, ιερή ανθρώπινη, προϊστορική ανάγκη. Γι’ αυτό και ο κάθε θεατής της Τέχνης λειτουργεί και αισθάνεται διαφορετικά μπροστά σε ένα Έργο. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης υπηρετεί την Τέχνη πρωτίστως, η ανάγκη για βιοπορισμό ακολουθεί.

Θεωρείς ότι είναι ακριβή η Τέχνη;

Ήταν πάντα ακριβή η Τέχνη, αλλά έχει και τις διαβαθμίσεις της. Ακριβά πρέπει να πουλάει κάποιος που έχει χτίσει όνομα. Κανένας καλλιτέχνης δεν γεννήθηκε φτασμένος. Πληρώνεις την εικαστική διαδρομή του. Δεν γίνεται ο άγνωστος να πουλάει όσο ο Τσόκλης. Δεν το θεωρώ πρέπον να υποτιμούμε την επιτυχία ενός καλλιτέχνη. Ίσως οι νέοι καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι με τις τιμές τους και να κάνουν και πιο προσιτή την Τέχνη με αυτόν τον τρόπο. Έπειτα θα πέσουν και οι τιμές των καταξιωμένων.

Έχει αισθητική η Σύγχρονη Τέχνη;

Δεν είμαι αρμόδιος. Εγώ κρίνω με την προσωπική μου αισθητική. Η Σύγχρονη Τέχνη παρουσιάζει καινοτομίες, πολιτικοποιείται, διαμαρτύρεται, εξελίσσεται ανάλογα με το κλίμα, το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αυτοπροσδιορίζεται από όλους αυτούς τους παράγοντες και από την πνευματική του κατάσταση γεννιέται η Τέχνη. Νέα υλικά και τεχνικές μονίμως εξελίσσουν την Τέχνη, γι’ αυτό χρειάζεται υποδομή στον θεατή. Αλλιώς δεν μπορεί να την κατανοήσει.

Ποιος θεωρείς ότι είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν επισκέπτονται τις γκαλερί;

Οι νέοι δεν εισάγονται στις Τέχνες, μα δεν έχουν εισαχθεί ούτε οι μεγαλύτεροι. Η Πολιτεία και το Δημόσιο Σχολείο δεν μυούν τους μαθητές ούτε στην αρχιτεκτονική, ούτε στην γλυπτική αλλά ούτε στην ζωγραφική. Ο νέος θα πρέπει πρώτα να έχει την δυνατότητα να γνωρίσει και να αξιολογήσει τους μεγάλους καλλιτέχνες κι έπειτα να προσεγγίσει και να γνωρίσει τους σύγχρονους. Υπάρχει λοιπόν έλλειψη υποδομής θα λέγαμε, έλλειψη ενδιαφέροντος λόγω άγνοιας.

Βοηθάει το διαδίκτυο στην διάδοση της Τέχνης;

Αναμφισβήτητα, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης φέρνουν σε επαφή τις μάζες με την Τέχνη. Τα μάτι του απαίδευτου θεατή θα πέσει τυχαία, θα ενθουσιαστεί, ίσως μπει στην διαδικασία να ενημερωθεί κιόλας. Έχει εξελιχθεί και η αρχιτεκτονική τα τελευταία χρόνια. Πλέον ο αρχιτέκτονας έχει απελευθερωθεί και είναι ίσως ο απόλυτος πρεσβευτής της Τέχνης που φέρνει άμεσα σε επαφή το κοινό με την Τέχνη.

Είναι παγκόσμια η Τέχνη;

Ναι είναι παγκόσμια. Δεν έχει σύνορα, ξεπερνάει τα γλωσσικά εμπόδια και τις θρησκείες. Το ίδιο το πνεύμα του καλλιτέχνη είναι ευρύ. Δεν υπόκειται σε περιορισμούς, δεν μπαίνει σε καλούπια. Η Τέχνη είναι η ουσία της ζωής.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

el
Send this to a friend