Καλλιτέχνες

Γιώργος Φέσσας

Ο Γιώργος Φέσσας γεννήθηκε στην Κατερίνη. Το 1958 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και μαθήτευσε δίπλα στους μεγάλους δασκάλους Τσομίδη, Γκολέφα, Βασιλείου, Καστριώτη, Μόραλη, Ανδρέου, Bicinci κ.α. Πειραματίστηκε με πλάκες ορείχαλκου, πέτρες, σινική μελάνι, λάδι , παστέλ και ακρυλικά, γλυπτική και συνθέσεις με μεικτές τεχνικές. Τον κερδίζει το μέταλλο, το οποίο και στα χέρια του αποκτά ψυχή και λαλίστατο εικαστικό λόγο. Ταυτόχρονα ασχολείται με την ζωγραφική και την βυζαντινή αγιογραφία. Αργότερα εφεύρει μία τεχνική χαρακτικών ψηφιδωτών με σμάλτο φούρνου, εντυπωσιάζοντας τους κριτικούς Τέχνης και φιλότεχνους συλλέκτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.Έχει κάνει 93 ατομικές εκθέσεις με αρκετές τιμητικές διακρίσεις όπως Watkins Hall of London, 2ο βραβείο στο  Tran Doit του Μονάχου , Villa del Conte στην Ιταλία, Katowiche Πολωνίας, Utsaza Budapest kespebek, Moson Mayarobar,παγκόσμιο φεστιβάλ  Sopron,Lion’s Vienna, Παρίσι Art Maison 1ο  βραβείο. Έργα του κοσμούν άπειρες συλλογές στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Γαλλία, Ιταλία, Αφρική, Αυστραλία, Βέλγιο, Ισπανία κλπ. Τα τελευταία χρόνια επέστρεψε και πάλι στην γενέτειρά του Κατερίνη, όπου και συνεχίζει την εικαστική του δραστηριότητα.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Κώστας Καμπερίδης

Ο Κώστας Καμπερίδης είναι γλύπτης. Γεννήθηκε το 1970 στην Κατερίνη, όπου ζει και εργάζεται. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στον καλλιτέχνη Γιώργο Μαρκόπουλο. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές. Ο Καμπερίδης έχει συνεργαστεί με τον Διδάκτωρ Μουσικολογίας, Δημήτρη Μπάκα το 2017, στην ατομική έκθεση «Ετερομορφίες Σιδήρου», όπου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Εκάβη, Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας. Για την καλλιτεχνική πρακτική του Κώστα Καμπερίδη έχει γράψει ο Φιλόλογος και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Όμηρος Ξενίδης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια σε τρεις ατομικές του εκθέσεις. Επίσης ο Φιλόλογος και Ποιητής Αντώνης Κάλφας έχει δημοσιευμένες κριτικές και παρουσιάσεις του καλλιτεχνικού του έργου εστιασμένες στην «ουτοπία» της μορφής του Δον Κιχώτη, οι «μυθολογικές αφηγήσεις» του οποίου υποδηλώνουν, συχνά, στην κριτική μελέτη του Κώστα Καμπερίδη την «πραγματικότητα» του σύγχρονου κοινωνικού τοπίου. Οι γλυπτικές εγκαταστάσεις του με κύριο υλικό το μέταλλο διερευνούν το πεδίο του «ασυνειδήτου», εκεί όπου τα όρια μεταξύ «μυθοπλασίας» και «πραγματικότητας», «κατασκευής» και «αναπαράστασης» εξαλείφονται. Πρόκειται, ταυτόχρονα, για μια συστηματική μορφοπλαστική και σχεδιαστική ανάλυση και αποδόμηση της μορφής. Η εξερεύνηση της παραστατικής μορφής μεσα απο την αφαίρεση και, αντιστρόφως η γεωμετρική της αφαίρεση μέσα από την αναπαράσταση αποτελεί την μεθοδολογία της μελέτης του.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Αθανάσιος Καραμήτας

Γεννήθηκε στο Δομοκό Φθιώτιδας το 1949.Τέλειωσε το Μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης με Δασκάλους τους Κυριάκο Μορταράκο, Σάββα Κωνσταντινίδη και Γιώργο Τσακίρη. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές και εικονογράφησε αρκετά βιβλία Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε).

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Δημήτρης Συμεωνίδης

Ο Δημήτρης Συμεωνίδης (Μπούλης), γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1952 και πέθανε το 2013. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την ζωγραφική και πήρε τα πρώτα του μαθήματα δίπλα στον Αναστάσιο Γκόγκο (1925-1991). Στη συνέχεια προχώρησε μόνος του. Πειραματίστηκε με τα χρώματα και τις τεχνικές ώσπου βρήκε το προσωπικό του ύφος. Χρησιμοποιώντας ακουαρέλα, λάδι, παστέλ κτλ. εξέλιξε τις μορφές, τις συνθέσεις και τα τοπία του. Στη δεκαετία του 80 ταξίδεψε πολλές φορές στην Γερμανία και έγινε γρήγορα γνωστός. Έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και επαγγελματικούς χώρους Ελλήνων και Γερμανών.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Γιάννης Τσιγάρας

Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην πόλη της Κατερίνης. Σπούδασε στο École Superieure d’Art et Design Saint-Étienne και στο École Supérieure des Beaux Arts στο Monpellier της Γαλλίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στην γενέτειρά του, παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής και δημιουργεί τα δικά του έργα και κατασκευές. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει στο ενεργητικό του αρκετές ατομικές.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Σωτήρης Νέστωρας

Ο εικαστικός Σωτήρης Νέστωρας γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας  τον Φλεβάρη του 1955. Οι καλλιτεχνικές του δραστηριότητες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την Εννοιολογική τέχνη, την Μοντέρνα, την Ανάγλυφη, την Αγιογραφία, την Ζωγραφική, την Μεταλλοτεχνία εώς και Μικτές τεχνικές σε ξύλο και μέταλλο και Repoysse Copper. Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένες Τέχνες. Έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η δράση του σε συλλόγους και ομάδες εικαστικών είναι ιδιαίτερα έντονη με την συνεχή συμμετοχή του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Θωμάς Σαφέτης

Ο Θωμάς Σαφέτης γεννήθηκε το 1973 στην Κατερίνη. Από παιδί έδειξε αγάπη προς τις εικαστικές τέχνες. Φοίτησε στη σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών και μέχρι σήμερα εργάζεται ως συντηρητής. Παράλληλα, από μικρή ηλικία ασκεί την τέχνη της ψηφιδογραφίας και της ζωγραφικής (λάδι, τέμπερα, ακουαρέλα). Τα πρώτα του βήματα στην τέχνη του ψηφιδωτού, τα έκανε με τον πατέρα του Απόστολο και τον ψηφιδογράφο Θωμά Μπογοίτση. Το 1996 μετακόμισε στη Βενετία όπου και εργάστηκε στη συντήρηση των ψηφιδωτών του Αγίου Μάρκου και παράλληλα μαθήτευσε σε εργαστήρι κατασκευής ψηφιδωτού με δάσκαλο τον Cucco Jiovani. Έργα του κοσμούν μονές, ναούς και ιδιωτικές συλλογές. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Όλγα Σταματίου

Η Όλγα Σταματίου γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη και έκανε τα πρώτα της βήματα στην ζωγραφική το 1967. Η καλλιτεχνική της καριέρα ξεκίνησε ως μέσον και ανάγκη προσωπικής έκφρασης και κάθαρσης. Στα 18 της πήγε να ζήσει κοντά σε συγγενείς στην Αθήνα όπου ξαφνικά βρίσκεται (στα μέσα του ’60) σε ένα υπερφορτωμένο καλλιτεχνικά περιβάλλον με έντονες  πολιτιστικές δονήσεις. Εκεί λοιπόν ξεκινάει να λαμβάνει τις πρώτες καλλιτεχνικές σπουδές, δίπλα στον Ηλία Δεκουλάκο. Παραμένει στην Ελλάδα μέχρι το ’76 και έπειτα επιστρέφει στις Η.Π.Α. για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Παραμένει στην Αμερική για τα επόμενα 20 χρόνια όπου δουλεύει και εργάζεται. Το ’97, επιστρέφει στην Ελλάδα, αυτήν την φορά με τον σύζυγό της με σκοπό να παραμείνει και να συνεχίσει την καλλιτεχνική της καριέρα. Έχει στο βιογραφικό της άπειρες εκθέσεις με τελευταίες αυτές στην Αθήνα και την Νίκαια της Γαλλίας.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

Σπυρίδων Καρέλας

Ο Σπυρίδων Καρέλας γεννήθηκε στην Κατερίνη, το 1973. Η πρώτη του συνάντηση με την κοινωνία των καλών τεχνών ήταν το 1978, σε ηλικία 5 ετών δίπλα στη μητέρα του, επίσης ζωγράφο Ελένη Καρέλα. Τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική ξεκινούν με ρεαλισμό. Το 1994 παρακολουθεί με επιτυχία την «Καραπιπέριο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας». Οι μελέτες και οι πρακτικές του για τη βυζαντινή τέχνη συνεχίζονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκιπο της Κωνσταντινούπολης και στέφονται επίσης με επιτυχία. Το πρώτο επαγγελματικό του έργο, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Κορινθία της Πελοποννήσου. Συνεχίζει την καριέρα του στους ακόλουθους ναούς: • ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου 2001-2005 στην Κυψέλη Ημαθίας, Ελλάδα. • Ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης 2005-2007 στο Νεόκαστρο Ημαθίας, Ελλάδα • Ιερός ναός 2007-2011 του Αγίου Δημητρίου στο Νεοχώρι Ημαθίας και στο μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στην Καρυά Ελασσόνας. • Συμμετοχή 2015-2016 στην αγιογραφία του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, της Αγίας Παρασκευής στη Μενεμένη της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Κωνσταντίνου και της Ελένης στην Άσυρο. Ταυτόχρονα συμμετέχει: 1. Από 19-27 Νοεμβρίου 1999, Έκθεση μωσαϊκού και αγιογραφίας στην Κατερίνη για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Κατερίνης. 2. Από 8-30 Οκτωβρίου 2012 έκθεση βυζαντινής ζωγραφικής με τίτλο: Πορτρέτα και εικόνες »Αλάτζα Ιμαρέτ, Θεσσαλονίκη.3 Από 3 Μαΐου 2017 Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο« Προσωπικότητες στη μουσική »και 4. Τον Ιουνίου 2011 συμμετοχή στον διαδικτυακό διαγωνισμό με τίτλο «Η Ευρώπη σήμερα», που διοργάνωσε η μητρόπολη της Καστοριάς, όπου του απονέμεται το πρώτο βραβείο για την υποψηφιότητά του με τη ζωγραφική του με τίτλο «Κρίση ηθικών αξιών στo πέρασμα του χρόνου». Ο Σπυρίδων Καρέλας ζει και εργάζεται στην Κατερίνη, Ελλάδα. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Πρόσφατα διεξάγει μια σειρά από έρευνες και μελέτες στη βυζαντινή παράδοση για το βιβλίο του για τη βυζαντινή τέχνη, και επίσης εργάζεται ως αγιογράφος. Το έργο του χαρακτηρίζεται κυρίως από τη Μακεδονική Σχολή βυζαντινής τέχνης.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Γιάννης Φίλιππας

Ο Γιάννης Φίλιππας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς ασχολείται με την βυζαντινή αγιογραφία, ενώ ταυτόχρονα μελετάει την κρητική και μακεδονική σχολή.

Με σκληρή δουλειά και αμέτρητες ώρες ενασχόλησης επιτυγχάνει στα χρόνια που ακολούθησαν ένα ώριμο προσωπικό ύφος και ιδιαίτερο μέγεθος στα έργα του. Κατορθώνει να αποδώσει με εντυπωσιακή πιστότητα το αγαπημένο του θέμα, τα πορτέτα, καθώς τα πρόσωπα αποδεικνύονται αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Ανθρώπινες φιγούρες, βλέμματα ξεθωριασμένα αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο της θεματολογίας του. Μια συνεχής διερεύνηση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων του στην απόδοση των ανθρώπινων συναισθημάτων. Φυσιογνωμίες που κρύβουν στα μάτια τους ενδιαφέρουσες ιστορίες, είναι λόγος της επιλογής του συγκεκριμένου θέματος του καλλιτέχνη που καταφέρνει και δημιουργεί τις εκπληκτικές, μικρού μεγέθους προσωπογραφίες που μοιάζουν απίστευτα ζωντανές.

Ο Γιάννης Φίλιππας ζεί και εργάζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Ευάγγελος Γκουνέλας

Ο Ευάγγελος Γκουνέλας γεννήθηκε το 1974 στην Κατερίνη.  Σε ώριμη ηλικία έφυγε για την Αυστραλία όπου και σπούδασε στο TAFE Orange NSW. Εξειδικεύτηκε στις Ψηφιακές Τέχνες. Μετά από μία πολύχρονη προσωπική και καλλιτεχνική αναζήτηση, αποφάσισε να εμπνευστεί από την γενέτειρά του , όπου πλέον ζει και δημιουργεί.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Γεώργιος Παπαδόπουλος - Design Nerd

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην πόλη της Κατερίνης τον Οκτώβρη του 82,όπουκαι διαμένει μέχρι και σήμερα.Έχει τελειώσει γραφιστική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του για την μουσική με την οποία ασχολείται ακόμη και σήμερα. Προερχόμενος από εργατική τάξη,τα τελευταία χρόνια ανακάλυψε την αγάπη του για την ξυλουργική και την ξυλογλυπτική, η οποία είναι και η κύρια απασχόληση του πλέον. Ο συνδυασμός γραφικών τεχνών, διακόσμησης, ξυλουργικής/ξυλογλυπτικής, με καινοτόμα υλικά όπως το υγρό γυαλί, άνοιξαν νέους ορίζοντες δημιουργικότητας, στους οποίους το μόνο όριο είναι η φαντασία.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Δημήτρης Μπάκας

Ο Δημήτρης Μπάκας γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1975. Σπούδασε σύνθεση με δάσκαλο το Θεόδωρο Αντωνίου. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές στο Goldsmiths College, The University of London (Μaster in Contemporary Music Composition). Στο ίδιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Roger Redgate και αναγορεύτηκε διδάκτορας στη Σύνθεση (PhD in Contemporary Music Composition). Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών παρακολούθησε και το Master Ηλεκτροακουστικής Μουσικής στο Stanley Glasser Electronic Music Studios, Goldsmiths College (EMS). Κατά την περίοδο 2009- 2011 εντάχθηκε κατόπιν διαγωνισμού, στη Society for the Promotion of New Music (S.P.N.M.) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τα έτη 2010-2011 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα.. Έργα του Δημήτρη Μπάκα έχουν βραβευτεί στην Έλλαδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλά διεθνούς φήμης συνέδρια και residencies, όπως, α) Sonic Mmabolela 2013 (South Africa), β) joint ICMC/SMC (Athens 2014), γ) 3ο, 4ο και 5ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας το 2014, 2016, 2018 (Αθήνα, Μυτιλήνη, Καλαμάτα), δ) Composer in Residence στην Σουηδία στο Visby Centre for Composers (Gotland, 2015, 2017), ε) ICMC 2015 North Texas, στ) AAWM and FMA 2018 (Thessaloniki), ζ) SMC 2018 (Κύπρο), η) ΜΟΙΣΑ 2019 (Θεσσαλονίκη), κα.

Ο Μπάκας δραστηριοποιείται και ως Εικαστικός Ήχου με έργα που εκτίθενται κυρίως σε Μουσεία και έχουν ως επίκεντρο την Ακουστική Οικολογία και την Σύνθεση Ηχοτοπίου και που εκτίθενται κυρίως με την μορφή Ηχητικών Εγκαταστάσεων, πχ. Τόπο-ειδική Τέχνη για τον Πύργο των Γιαννιτσών (Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας και Δήμος Γιαννιτσών), Ηχητική Εγκατάσταση για το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης (Το Ηχοτοπίο της Πυρκαγιάς του 1917 πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου σε μεγάλο Μουσείο το έκθεμα ήταν αποκλειστικά ο ήχος), Ηχητική Εγκατάσταση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ηχητική Εγκατάσταση για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, δύο Ηχητικές Εγκατάστασεις για το Μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς Βικτώρια Καρέλια, κα.

Το έργο του περιλαμβάνει και συνεργασίες στον χώρο των media, όπως με τον δημοσιογράφο Απόστολο Γαιτάνο σε δύο ντοκυμαντέρ: α) “Η Κοιλάδα της Εορδαίας”, που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera (Δεκέμβριο 2008), και β) “Δημοσιογραφία των Πολιτών’’ (3rd prize, Broadcast Journalism Training Council (BJTC), category: Current Affairs Feature, March 2009, Great Britain), με την εταιρία White Fox Productions μουσική για τη σειρά ντοκυμαντέρ Ιχνηλατώντας (ΕΡΤ, 2011), με τον προγραμματιστή Νίκο Καρατζούλη για το εκπαιδευτικό CD ROM, “The Costakis Collection”, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη 2007, Ελλάδα, κα.

Είναι μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Hλεκτροακουστικής Mουσικής (ΕΣΣΗΜ), του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστικής Οικολογίας και του Temp’Ora Project (Μπορντό Γαλλίας).

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Κυριάκος Παπαλιάς

Ο Κυριάκος Παπαλιάς γεννήθηκε το 1962 στην Αλεξανδρούπολη ενώ ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Από το 1980 έως το 1985 φοίτησε στο Φυσικό τμήμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1988 έως το 1993 σπούδασε στη Σχολή Καλών τεχνών Θεσσαλονίκης στο τμήμα ζωγραφικής, με καθηγητή το Μάκη Θεοφυλακτόπουλο. Εκτός από την προσωπική του δουλειά στη ζωγραφική, εργάζεται από το 1995 σαν καθηγητής Καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Δώρα Μαυροματίδου

Γεννήθηκε στην Κατερίνη ,όπου ζει . .

Αγαπαει την Τέχνη ,και τον  Πολιτισμό.

Παρακολούθησε μαθήματα  Ψηφιδωτού στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών  στο Δίον τις χρονιές 2018-2019 .

Ερωτεύτηκε τις ψηφίδες και αγάπησε τα Ψηφιδωτά.

Αφιερώνει  πολλές  ώρες του χρόνου της δημιουργώντας  Σύγχρονα  Ψηφιδωτά.

Έκανε την πρώτη της Ατομική Έκθεση  15 Ιουνιου-21 Ιουνίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης –Εκάβη <Μορφές –Ψηφίδες>.

Τον Δεκέμβριο το 2022 πήρε μέρος στην Ομαδική Έκθεση του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ν.Πιεριας που έγινε στην Αστική Σχολή Κατερίνης τις 3-12 Δεκεμβρίου.

Το φιλότεχνο κοινό, είναι πολύ θερμό με τα έργα της, αυτό τηs  δίνει το έναυσμα να συνεχίζει  να δημιουργεί.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

Σωφρόνης Φραγκούδης

Γεννήθηκε στην Πτολεμαίδα το 1948. Ο τόπος γέννησης, η μικρασιατική του καταγωγή, η παραδοσιακή μουσική και η λαογραφία γενικότερα επιδρούν στην δουλειά του. Στο έργο του Φραγκούδη παρακολουθούμε τον προβληματισμό του πάνω σε τεχνικές που όχι απλά δεν τον δεσμεύουν, αλλά τον ωθούν στη δημιουργία της έκφρασης. Το δημοσιογραφικό εικονογραφικό υλικό που καθημερινά τείνει να υποκαταστήσει βιώματα και αισθήματα, αποτελεί πρόκληση για τον καλλιτέχνη να το διαλύσει και να το ανασυνθέσει βάσει ενός νέου οπτικού κόσμου. Η συνεχής παλινδρομική κίνηση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, εντείνει την μάχη ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη ενώ ασχολείται με τις γραφικές τέχνες και το σχέδιο με τυπογραφή υφασμάτων.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Matthew Varey

Ο Matthew Varey γεννήθηκε το 1968 στο Οντάριο, σήμερα θεωρείται καταξιωμένος καναδός καλλιτέχνης και παιδαγωγός. Οι σπουδές του επισφράγισαν το ταλέντο και την αφοσίωσή του ( McMaster University,1992 και D‘Youville College , 2004). Πλέον ζει και εργάζεται στο Τορόντο ως Διευθυντής Σύγχρονης Τέχνης στο Etobicoke School of the Arts. Το 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο ως του Καλύτερου Καθηγητή Τέχνης της Χρονιάς. Ο Varey, από το ’88 ξεκίνησε να εκθέτει τα έργα του ξεκινώντας από το Οντάριο. Εκθέσεις του εγκαινιάστηκαν στο Διεθνές Κέντρο Τεχνών της Χιροσίμας, στην Ιαπωνία, σε διάφορες γκαλερί στην Ελλάδα, στο Βερολίνο στις Η.Π.Α. αλλά και στην Ιταλία.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Σταύρος Αποστόλου

Ο Σταύρος Αποστόλου γεννήθηκε στη Βέροια. Μεγάλωσε στην Κατερίνη και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. το 2007. Έκανε σπουδές στην αρχιτεκτονική τοπίου στη Βιέννη και μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής στη Μαδρίτη όπου, παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια εικαστικών και μαθήματα ζωγραφικής σε ιδιωτικές σχολές. Με τη ζωγραφική ασχολείται από 6 χρονών, παρακολουθώντας μαθήματα με δάσκαλο τον Στέλιο Μαυρομάτη. Μαθήτευσε για 4 χρόνια βυζαντινή αγιογραφία με δάσκαλο τον Κων. Ξενόπουλο. Στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, παρακολούθησε μαθήματα του τομέα των Εικαστικών με καθηγητές τους Κ. Βαρώτσο, Δ. Φράγκο, Δ. Ξόνογλου και Σ. Παναγιωτάκη. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ παρουσίασε 3 ατομικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Αλέξανδρος Ραπουτίκας

Ο Αλέξανδρος Ραπουτίκας γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1979 στην Κατερίνη. Είναι αυτοδίδακτος και ασχολείται με το ρεαλιστικό σχέδιο. Μετά από μία πολύχρονη προσωπική αναζήτηση αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην γενέτειρά του. Σήμερα παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά και εφήβους και συμμετέχει ενεργά στον Σύλλογο Εικαστικών Πιερίας. Έργα του κοσμούν διάφορες ιδιωτικές συλλογές.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Γιάννης Γκόγκος

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1954 και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Από επτά χρονών ασχολείται με την ζωγραφική στο εργαστήριο του πατέρα του Αναστασιου Γκογκου, από τον οποίο παίρνει και τα πρώτα μαθήματα. Σε ηλικία 13 χρόνων πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου και παρακολουθεί σε διάφορα εργαστήρια μαθήματα ζωγραφικής και βυζαντινής αγιογραφίας. Το 1972 φεύγει στο Παρίσι, όπου και εισάγεται στην École NationaleSupérieure des Beaux Arts 1974. Θα παραμείνει 14 χρόνια στο Παρίσι και θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1986. Κατασταλαγμένος πλέον στην αφαίρεση, οργανώνει το δικό του εργαστήρι. Πλέον ζει και εργάζεται στην Κατερίνη.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Ιορδάνης Ποιμενίδης

Ο Ποιμενίδης Ιορδάνης γεννήθηκε στην Κατερίνη. Εργάζεται στην (ΕΦ.Α.Π) Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Αφιερώνεται στο εικαστικό κομμάτι της γλυπτικής σύνθεσης διαφόρων τμημάτων, που προέρχονται από παλιά, αποσυρμένα και πλέον άχρηστα αντικείμενα. Είναι αυτοδίδακτος και ασχολείται συστηματικά με αυτό από το 2004. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις στη Βόρεια Ελλάδα όπως στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. To 2006 συνεργάστηκε με τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη και τον βοηθό του Κώστα Βρυττιά στο Συμπόσιο γλυπτικής στην Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας. Το 2014,2015 και 2016 συμμετείχε αντίστοιχα στο 5ο,6ο και 7ο Συμπόσιο γλυπτικής που έγινε στο μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Τα έργα του, διαφόρων διαστάσεων, κοσμούν πλατείες και ιδιωτικές συλλογές.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Αθανάσιος Σταθακόπουλος

Αθανάσιος ΣταθακόπουλοςΟ ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Κατερίνη. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Καθηγητή Τεχνικών Χαράλαμπο Τσομίδη και στη συνέχεια μαθήτευσε και εργάστηκε για οκτώ χρόνια (1959-1966) κοντά στον καταξιωμένο ζωγράφο Αναστάσιο Γκόγκο, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στις προσωπογραφίες. Από το 1967 εργάζεται αποκλειστικά ως ζωγράφος διατηρώντας ατελιέ στην Κατερίνη. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Ν.Πιερίας, στον οποίο διετέλεσε Πρόεδρος την οκταετία 1984-1991. Η καλλιτεχνική του παρουσία είναι έντονη έως σήμερα με σειρά ομαδικών και ατομικών εκθέσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη, Δράμα και πολλές άλλες πόλεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε Δημόσιους χώρους και Οργανισμούς.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Ευαγγελία Γιαννικού

Ευαγγελία ΓιαννικούΗ Ευαγγελία Γιαννικού γεννήθηκε στην Κατερίνη το έτος 1968. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Σπούδασε την τέχνη του πηλού στο εργαστήρι κεραμογλυπτικής της ΄Ολιας Δελατόλα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια παρακολούθησε και διδάχτηκε για αρκετά χρόνια, μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής. ΄Εχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος και σε ομαδικές. Ζει και εργάζεται στην Κατερίνη, όπου συνεχίζει να δημιουργεί.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

Χρύσα Θωμοπούλου

Η Χρύσα Θωμοπούλου γεννήθηκε το 1989 στην Κατερίνη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ασκεί το επάγγελμα της ψυχολόγου. Η κλίση της προς την ζωγραφική  αναπτύχθηκε σχεδόν την στιγμή που έμαθε να κρατάει μολύβι. Ασχολείται με το ασπρόμαυρο σκίτσο σε χαρτί, χρησιμοποιώντας μολύβι και κάρβουνο, ενώ συχνά εντάσσει στην τεχνική της παστέλ και ακρυλικά χρώματα σε ακουαρέλα. Με το ψηφιακό σχέδιο ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια. Τα σχέδιά της αποτυπώνουν στην πλειοψηφία τους αφηρημένα πορτραίτα και σουρεάλ τοπία, με μίξη τεχνικών (μαλακά μολύβια, νερομπογιές, μελάνι, ακρυλικό), επαναλαμβανόμενα μοτίβα και γεωμετρικά σχήματα. Έχει επιμεληθεί εξώφυλλα βιβλίων και ποιητικών συλλογών, εξώφυλλα μουσικών δίσκων, εικονογραφήσεις, ενώ έχει ασχοληθεί και με την γραφιστική τέχνη στον σχεδιασμό επαγγελματικών καρτών και flyers.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

Θεόδωρος Μπρουσκομάτης

Ο Θεόδωρος Μπρουσκομάτης είναι ένας συναρπαστικός Έλληνας αρχιτέκτονας, ζωγράφος και γλύπτης του οποίου τα έργα έχουν εμφανιστεί σε εκθέσεις, εκδόσεις και συλλογές σε εθνικό επίπεδο. Με μια μοναδική ειδικότητα σε ιερά για διάσημες φιγούρες, κατασκευάζει κιβώτια διοράματος από κόντρα πλακέ, γυαλί και διάφορα υφάσματα, φωτογραφίες, χάντρες και πούλιες. Σκόπιμα κιτς και αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα, η καλλιτεχνική του υπογραφή είναι ξεχωριστή. Έχει στο βιογραφικό του μία μεγάλη σειρά από προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Αλεξάνδρα Μπίλλα

Η Εικαστικός Αλεξάνδρα Μπίλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη! Είναι πτυχιούχος Τεχνολόγος Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Έχει αφιερωθεί αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια στην καλλιτεχνική σχολή Ηλιάτορας Art. Ο δρόμος της Τέχνης ήταν  μονόδρομος, όπως αναφέρει  η ίδια. Από νεαρή ηλικία την κέρδισε η ζωγραφική, το σχέδιο και την δημιουργία  κοσμημάτων και τα τελευταία χρόνια, η εναλλακτική γλυπτική. Ο καμβάς της πλέον είναι το σύρμα,το πινέλο, η χαρτοταινία, ο πηλός και οι εφημερίδες! Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και έργα της κοσμούν ιδιωτικές συλλογές στην Αγγλία, Η.Π.Α., Αυστραλία και Ολλανδία.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

Ειρήνη Γάβρη

Η Ειρήνη Γάβρη γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1976 στη Θεσσαλονίκη. Μένει και εργάζεται στο Λιτόχωρο Πιερίας. Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Το 1999 άρχισε τα πρώτα της βήματα με κατασκευές δουλεύοντας διάφορα υλικά όπως πηλό,  γύψο,  χαλκό, γυαλί κτλ. Όμως η ζωγραφική πάντα της προκαλούσε μια περίεργη έλξη. Το 2003 αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική μελετώντας την ιστορία και τα έργα σπουδαίων ζωγράφων. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ παρουσίασε 3 ατομικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

Τάνια Μήλιου

Η Τάνια Μήλιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκύδρα Ν.Πέλλης και είναι Υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Αφού ολοκλήρωσε την βασική της εκπαίδευση στον κλάδο πληροφορικής εισήχθη στο τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής στη Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργάστηκε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, στο δημιουργικό τμήμα διαφήμισης ως κειμενογράφος, όπου εκπαιδεύτηκε σε γραφιστικά προγράμματα. Το 2002 κατά την διάρκεια των σπουδών της κατατάχτηκε στο Λιμενικό Σώμα. Λόγω της ειδικότητάς της, τοποθετήθηκε στο Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου, όπου ουσιαστικά ξεκίνησε συστηματικά την ενασχόλησή της με τη δημιουργία και την επεξεργασία εικόνας.
Η αγάπη της για την τέχνη της ζωγραφικής ήρθε λίγο αργότερα, το 2010, από ανάγκη για δημιουργία και από την αγάπη της για τα χρώματα. Οι πρώτοι πίνακές της ήταν πίνακες μεικτών τεχνικών. Με τον καιρό κατάφερε να εξελίξει το προσωπικό της ύφος δημιουργώντας πλέον έργα σε καμβά και ξύλο, επηρεασμένα από το κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

Σμαρώ Πυρετζή

Η Σμαρώ Πυρετζή γεννήθηκε στις Σέρρες. Η δημιουργική της ενασχόληση με τα χρώματα ξεκίνησε συνειδητά από την παιδική ηλικία, ενώ η πρώτη της καλλιτεχνική επιτυχία ήρθε σε ηλικία 14 ετών με τη συμμετοχή τριών (3) έργων στον πανελλήνιο διαγωνισμό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατακτώντας τη δεύτερη θέση σε ζωγραφικό έργο με τέμπερα. Μεγάλος θαυμασμός και έμπνευσή αποτέλεσε, ο Χρ. Μελίδης, καταξιωμένος καλλιτέχνης των Σερρών, που την οδήγησε στον σχεδιασμό με πενάκι για αρκετά χρόνια.

Ταυτόχρονα συνέχισε με σχεδιασμό διακοσμητικών μοτίβων σε ρούχα και υφάσματα και με τοιχογραφίες μεγάλου μεγέθους.

Η συστηματική καλλιτεχνική αναζήτηση ξεκινά

-Το 1999 με μαθήματα ζωγραφικής με λάδι στο εργαστήριο καλών τεχνών της κ. Ταρσή Τζενανίδου, Θεσσαλονίκη.

-Το 2000 αγιογραφία στο εργαστήριο καλών τεχνών της κ. Ταρσή Τζενανίδου

-Το 2001 έως 2004 βυζαντινή αγιογραφία με την κ. Ε. Σουρή στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του Δήμου Καλαμαριάς

-Το 2002 έως 2004 βυζαντινό ψηφιδωτό με την κ. Ε. Σουρή στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του Δήμου Καλαμαριάς

-Το 2004 έως 2006 βυζαντινό σχέδιο και χρώμα με την κ. Σ. Αμπερίδου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης

-Το 2005 μαθήματα σκίτσου με τον κ. Νικολαΐδη στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης

-Το 2005 τρίμηνος κύκλος βυζαντινής αγιογραφίας με τον κ. Σ. Παντζαρίδη, στη θεολογική σχολή του Α.Π.Θ.

-Το 2005 έως 2007 Βυζαντινή αγιογραφία, σχέδιο και χρώμα με τον κ. Γ. Κόρδη, στο βιβλιοχώρο ‘’Αρμό Θεσσαλονίκης’’

-Το 2005 πτυχίο διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη σχολή ΟΑΕΔ

-Το 2011 έως 2013 παρακολούθηση βυζαντινού ψηφιδωτού με τον κ. Α. Γιαννιό, στον Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών, Θεσσαλονίκης

-Το 2013 βυζαντινή αγιογραφία στο Μαξίμιο πνευματικο κέντρο Σερρών

-Το 2014 έως 2016 σεμινάρια σε τεχνικές του αγίου όρους βυζαντινής αγιογραφίας με τον κ. Κ. Ξενόπουλο στη Θεσσαλονίκη

-Το 2017 έως 2019 φοίτησε συντήρηση και αποκατάσταση έργων τέχνης στο τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών του 7ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης – Ευκλείδης

-Το 2019 εκπαίδευση με τον συντηρητή έργων τέχνης και ψηφοθέτη Ε. Μίμη

-Το 2020 και το 2022 σεμινάρια ψηφιδωτού με τον συντηρητή και ψηφιδογράφο κ. Θ. Σαφέτη στο Δίον Πιερίας.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

el
Send this to a friend