<< Blog

Olympolis Art Project

Ιαν 25, 2021

Το καλοκαίρι του 2021, θα παρουσιάσουμε το πολυθεματικό, διεπιστημονικό, υβριδικό, φυσικό και διαδικτυακό καλλιτεχνικό έργο / φεστιβάλ: PROMETHEUS – I (annis) X (enakis). (20 χρόνια από το θάνατο του Ιάννη Ξενάκη).

Συνδυάζοντας τη μορφή του Προμηθέα και του Γιάννη Ξενάκη, το Olympolis Art Project στοχεύει στη δημιουργία μιας πολιτιστικής κοινότητας κάτω από τη σκιά του μεγάλου βουνού των Θεών. Ο κύριος στόχος μας είναι να ορίσουμε την ανάγκη για ένα νέο μονοπάτι στην επικοινωνία και τη συνύπαρξη των ανθρώπων στη νέα εποχή που είναι ήδη εδώ: η μεταφυσική εποχή.

Καλλιτέχνες από τέσσερις διαφορετικές χώρες πρόκειται να συμμετάσχουν και να συνεργαστούν σε αυτήν την καλλιτεχνική πλατφόρμα «θετικών δηλώσεων»:

Ελλάδα: πατρίδα του μεγάλου συνθέτη και πατρίδα των ιδεών του.

Ρουμανία: γη όπου γεννήθηκε ο Ιάννης Ξενάκης.

Γαλλία: όπου φιλοξενήθηκε ο Ξενάκης και η καινοτόμος τέχνη του.

Ιαπωνία: όπου το ταλέντο του Iannis Xenakis αναγνωρίστηκε για τη μοναδικότητά του (βραβεύτηκε με το βραβείο του Βραβείου Κιότο)

Το κύριο έργο – που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα αυτού του πολυθεματικού φεστιβάλ – βρίσκεται κάτω από τον γενικό τίτλο: Xenakis et le Japon. Η ιδέα και η χειροτονία του ανήκουν στον παγκοσμίως διάσημο κρουστό, Kuniko Kato (πολιτιστική πρέσβειρα της πόλης Toyohashi, στην περιοχή Aichi). Το Xenakis et le Japon, είναι ένα πολυθεματικό / ερευνητικό γραφικό «δράμα» που βασίζεται σε πολλά από τα έργα του μεγάλου συνθέτη (όπως: Pleiades, OMega, Ais, Cassandra). Αυτό το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2015 και περιόδευσε σε όλη την Ιαπωνία, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο τον Ιούνιο του 2021. Στη σκηνή, μαζί με τον Kuniko Kato, θα είναι 18 Ιάπωνες μουσικοί και επίσης αρκετοί καλλιτέχνες του Θεάτρου Noh, ένα ερευνητικό δράμα που στοχεύει στο να δείξει συγκεκριμένη σχέση του έργου του Ξενάκη και της ιαπωνικής παραδοσιακής μουσικής αισθητικής του θεάτρου Noh και πολλών περισσότερων Ιάπωνων καλλιτεχνών και συμμετεχόντων.

Αυτή η παρουσίαση του έργου Ξενάκη, υπό την εννοιολογική και καλλιτεχνική διαχείριση του Kuniko Kato, αγκαλιάζει επίσης μια οπτική αλληλεπίδραση, μέσω τρισδιάστατης χαρτογράφησης προβολής, που συντονίζεται και επιμελείται από έναν εξαιρετικό νεαρό ρουμάνο καλλιτέχνη, Lucian Emilian Matei. Ο Lucian ειδικεύεται στο συνδυασμό νέων τεχνολογιών και εικαστικών τεχνών, και απονεμήθηκε πολλές φορές για τα έργα του.

Η συμβολή τους σε αυτό το έργο θα προσφέρει τρεις διάσημους και ενεργούς χορογράφους και χορευτές: Ιωάννης Μανταφούνης (http://www.mandafounis.com/about#/biographies/), Ashley Write (https://www.sydneydancecompany.com/people/ashley – Ράιτ /) και Χάρης Γκέκας. Ο Έλληνας χορευτής και χορογράφος Χάρης προέρχεται από το Λιτόχωρο – Όλυμπος και εδρεύει καλλιτεχνικά στη Γαλλία – το έργο του είτε στη σκηνή ως χορευτής είτε ως χορογράφος, είναι παγκοσμίως γνωστό.

Επιπλέον, ο Θεόδωρος Κλεισιάρης, που προέρχεται επίσης από την Πιερία / Κατερίνη (https://kleissonic.com/about) προετοιμάζει ένα ερευνητικό έργο σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις παραστατικές και εικαστικές τέχνες.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μπακάς δημιούργησε μια ηχητική εγκατάσταση «Στατιστική αντίληψη», το έργο βασίζεται σε δύο κεντρικές ιδέες κατασκευής, στα  φαινόμενα της στατιστικής αντίληψης και στη δημιουργία ηχητικού υλικού με τη θεωρία του κόσκινου, κάτι που είναι ένα είδος αφιερώματος στην τέχνη του Ιάννη Ξενάκη. Στόχος του έργου είναι ο επισκέπτης να έχει την εμπειρία ενός τεχνητού ήχου περιβάλλοντος / φαινομένου, αντιληπτό στατιστικά, σε αντιστοιχία με παρόμοια φυσικά φαινόμενα, όπως η βροχή. Αυτό διευρύνει την αντίληψη του ακροατή και τον οδηγεί σε μια αρχέγονη σχέση με ήχο και ηχητικά φαινόμενα, όπως ο άνθρωπος έζησε προϊστορικά.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του PROMETHEUS I(annis) X(enakis), το αρχείο και το φωτογραφικό υλικό της ζωής και της δουλειάς του Iannis Xenakis, θα εκτεθούν σε συνεργασία με το C.I.X. (centreiannisxenakis) στο Παρίσι, μαζί με ηχητικές και ψηφιακές μαθηματικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ομάδες εργασίας για εφήβους με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο έργο Xenakis et le Japon.

Το κύριο εργαστήριο «Σε αναζήτηση ενός σύγχρονου Προμηθέα» διοργανώνεται από τον Έλληνα Ηθοποιό / Σκηνοθέτη / Δάσκαλο Ερμηνευτικών και Αφηγηματικών Τεχνών και επίσης καλλιτεχνική επιμελήτρια του έργου PROMETHEUS I(annis) X(enakis), Θωμάς Βελισσάρης.

Το πρόγραμμα έργων τέχνης Olympolis έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε δύο διαφορετικά σημεία, κατά την περίοδο μεταξύ 21 Ιουνίου και 4 Ιουλίου 2021. Ο χώρος εκκίνησης βρίσκεται στο ιστορικό νησί Αναργύριος και Κοργιαλένιος Σπέτσες την Παρασκευή 25 Ιουνίου και ο τελικός την Κυριακή 4 Ιούλιος στο Μέγα Αλέξανδρο το Ίδρυμα Όλυμπος Κατερίνη.

Όλοι οι χώροι θα μεταδοθούν μέσω ζωντανής ροής και διαδικτυακά και θα δημιουργήσουμε επίσης ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την ιστορία του έργου, παράλληλα με αφηγήσεις φίλων του Ιάννη με κάποιες άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή του.

Είμαστε φιλόδοξοι ότι μετά το τέλος της πρώτης φάσης του έργου, ένα μικρότερο δεύτερο θα εμφανιστεί σε 10 διαφορετικές πόλεις με τον ίδιο χαρακτήρα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι το έργο θα λάβει διεθνή περιοδεία το 2022. Αυτή είναι η χρονιά της 100ης επετείου από τη γέννηση του Iannis Xenakis και πιστεύουμε ότι μια νέα ανάγκη πρόκειται να δημιουργήσει μεγαλύτερη ζήτηση για το έργο του Iannis Xenakis. Η περιοδεία μας θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία και μετά σε άλλες «δεύτερες πόλεις», κατά προτίμηση πρώην ή επόμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Πιστεύουμε στη συνεργασία και την καλλιτεχνική αλληλεπίδραση μεταξύ εμπνευσμένων επαγγελματιών και πολιτιστικών οργανισμών. Εργαζόμαστε για την εκπαίδευση του κοινού, την ανανεωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ψάχνουμε για νέους δρόμους επικοινωνίας σε αυτήν τη νέα εποχή που βρίσκεται μπροστά μας και ανησυχούμε δημιουργικά για το μέλλον των Τεχνών και των Επιστημών σε αυτήν την μεταψηφιακή εποχή όπου το φυσικό ανθρώπινο σώμα αλλάζει και μετουσιώνεται μέσω της εικονικής πραγματικότητας, και περιμένουμε τη νέα μορφή της ανθρώπινης φύσης και κατάστασης.

Το έργο μας υποστηρίζεται από το Δήμο Κατερίνης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ελληνική Κοινότητα του Λουξεμβούργου, το τμήμα Ελληνικών ΣπουδώνΠανεπιστήμιο του Σικάγου, και επίσης υποστηρίζεται από μεμονωμένες εταιρείες.

Τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήθηκαν από: Γενική Γραμματεία Νεολαίας (2003), Φεστιβάλ Ολύμπου (2008), Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (2013) και το Δήμο Κατερίνης  (2019).Η παγκόσμια κατάσταση της νέας εποχής της κορώνας καθιστά εύθραυστα όλα τα προγράμματα και την οργάνωση των φεστιβάλ. Ίσως στο μέλλον να πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές ή να αναβάλουμε αλλά με τρόπο που επίσης δημιουργικότητα.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ
Παπαναστασίου Αναστάσιος
https://olympolis.gr

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

el
Send this to a friend